23 Ocak 2014 Perşembe

SUSUZ YAZ MI?

Nükleer fizikçi Prof. Dr. D. Ali Ercan ise su fakiri ülkeler arasında bulunan Türkiye’nin önümüzdeki yaz ve takip eden yıllarda büyük bir kuraklık ve susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.
Nükleer Fizikçi Prof. Dr. D. Ali Ercan, 20 Ocak günü Ankara’da kaydedilen‘+ 6’ derece sıcaklığın çok büyük bir sapma olduğunu belirterek, uzun yılların istatistiklerine göre 20 Ocak’taki sıcaklığının ortalama ‘- 1’ derece olduğunu dile getirdi.
‘6 DERECE BÜYÜK SAPMA, TÜRKİYE KURAKLIKLA KARŞI KARŞIYA’
Çevre, enerji, fizik ve istatistik gibi alanlarda çalışmaları bulunan Prof. Dr. D. Ali Ercan, uzun yıllar boyunca elde edilen istatistiklerden, Ankara için 20 Ocak'ta ortalama sıcaklığın -1 derece olduğunu ancak bu yılki sıcaklığın alışılmış düzeyin çok çok üstünde seyrettiğine işaret ederek, “Bugün ortalama sıcaklık +6 derece! Geçmiş yılların Mart veya Kasım aylarındaki ortalama sıcaklık düzeyinde. 6 derecelik fark çok çok büyük bir sapmadır. Üstelik kar veya yağmur şeklinde yağış da yok. Ülkemiz önümüzdeki yaz ve (büyük olasılıkla takip eden yıllarda da) büyük bir kuraklık ve susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor” uyarısında bulundu.
‘SULARI YABANCILARA SATTILAR, BİZ MÜŞTERİ KONUMUNDAYIZ’
Devlet yönetimi ve resmi kurumların Türkiye’nin gerçekte su fakiri bir ülke olduğunu yeni fark ettiklerinin altını çizen Ercan, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Şimdiye kadar hep abartılı rakamlar veriliyor, adam başına bin metreküp civarındaki su potansiyelimiz 2 bin metreküp olarak gösteriliyordu. Bu arada su kaynaklarımızın büyük bir kısmını özelleştirdiler ve yabancılara sattılar. Biz sadece kullanıcı/müşteri konumundayız. Bu durumda hâlâ 3 çocuk doğurmayı öğütleyen politikacılar var. Ne acı!” diye konuştu.
‘ÜRETMEYEN KALABALIĞIN ÜLKESİNİ SATMAKTAN BAŞKA ÇARESİ YOK’
Türkiye’nin yalnızca enerji bakımından değil, gıda bakımından da dışarıya bağımlı hale geldiği görüşünü savunan Prof. Dr. D. Ali Ercan, “Kullandığımız enerjinin yüzde 80’ini, yediğimiz 6 ekmekten 1’inin buğdayını dışarıdan satın alıyoruz. Endüstriyel üretimi olmayan öte dünya endeksli kalabalık yığınların kendi ülkelerini ‘satarak’ yaşamaktan başka çareleri yok. Şimdi bir de kuraklık gelirse seyreyle gözüm gümbürtüyü. Bilim adamları 1960'lardan bu yana uyarıyorlar; insan kaynaklı küresel ısınıma karşı etkin ve ivedi önlemlerin alınması için yırtınıyorlar; ama anlayan, dinleyen yok. Gezegenin milyonlarca yıllık geçmişinde atmosferdeki CO2 miktarı asla 300 ppm sınırını aşmamıştı; şimdi 400 ppm. (400 ppm = %0,04) oldu. Güle oynaya ve doludizgin felakete koşturuyor insanlık. Yanılmış olmayı çok isterdim” görüşünü dile getirdi.
BAKAN EROĞLU: ‘ALLAH NASİP EDERSE PERŞEMBE YAĞIŞ GELECEK’
AKP’nin belediye başkan adaylarının tanıtım töreni için gittiği Balıkesir’de konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Allah nasip ederse bu hafta çarşamba, perşembe günleri yağış gelecek. Zaten barajlarımızda şu anda yüzde 45-50 oranında doluluk var. Çiftçilerimiz için bir problem yok, içme ve kullanma için bir problem yok. Dolayısıyla vatandaşımız rahat olsun. Türkiye genelinde de inşallah normal yağışların geleceğini tahmin ediyoruz. Ocak, şubat, Mart aylarında normal uzun yıllar ortalamasında yağışların gelmesini bekliyoruz. Yağışlar sadece biraz gecikti ama gelecek. Endişeye mahal yok" açıklamasında bulunmuştu.
TARIM BAKANI MEHDİ EKER: ‘DUA EDELİM YAĞMUR EKSİLMESİN’
Bursa’da konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise kuraklıkla ilgili endişeleri olduğunu dile getirerek, "Meteorolojik kuraklık var. Bir de tarımsal kuraklık var. Bizi ilgilendiren tarımsal kuraklık. Şu an itibarıyla sadece endişe ediyoruz. Önümüzdeki haftalarda yağış olur inşallah. O zaman biz tarımsal olarak bundan etkilenmeyiz. Birtakım araştırmalar yapılıyor. İnşallah gerek kalmaz. Dua edelim, yağmur ve rahmet eksilmesin. Bereketiyle gelsin ama endişe ediyoruz. Şu anda tarımsal kuraklıkla ilgili bunu söyleyebilirim. Yağmur gelirse büyük ölçüde rahatlarız" dedi.
KAYNAK: ODA TV


Hiç yorum yok: