4 Ocak 2014 Cumartesi

"ETİK" BİR AÇIKLAMA (!)

Medya Etik Konseyi, 17 Aralık'ta yaşanan olaylarla ilgili olarak medya kuruluşlarını ve köşe yazarlarını etik kurallara uygun davranmaya çağır-MIŞ. Medya Etik Konseyi Başkanı Halit Esendir konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yap-MIŞ:
"17 Aralık’tan bugüne kadar yaşadığımız olağanüstü şartlar sebebiyle; gazete, tv, dergi, radyo, haber ajansı, internet ve sosyal medyayı kullanan gazeteciler dahil olmak üzere, tüm medyada, basın meslek ve etik ilkelerine uymayan haber, yorum, köşe yazısı, açık oturum ve röportajlar yayınlanmıştır. Yargının yaptığı soruşturmalarda gizliliği ihlal edecek tarzda ve soruşturmalar tamamlanmadan atlatma haberlerin yazılması, haberlerde soruşturma safhasında masumiyet karinesi gözetilmeden sanıklar hakkında suçlayıcı ifadelere yer verilmesi, basın meslek ve etik ilkelerine kesinlikle aykırıdır. Basın mensupları ve medyanın kendisini yargı yerine koyması meslek etiği açısından kabul edilemez. Bazı basın yayın organlarında, açıklama ve demeçlerin aşırı taraflı olarak verilmesi de  gazetecilik etiği ile bağdaşmamaktadır.
Medyanın olayları halka duyurma görevi sırasında birbirini itham eden, basın meslek ve  etik ilkelere uymayan, tek taraflı ve suçlayıcı haberler yapması; etik ilkeleri hiçe sayması kabul edilemez. Özellikle gazete manşetlerinde ve köşe yazarlarının duyumlara dayalı, suçlayıcı, iftira ve hakaret içeren yazı ve yorumlarda bulunmaları, meslek itibarını zedelemekte, toplum nezdinde medya ve yazarlara karşı güven kaybına sebebiyet vermektedir. 
Tüm medya kuruluşları ve yazarlarını bu tür ihtilaflı konularda yazacakları haber ve yorumlarında mesleğin itibarını zedeleyen taraflı ve suçlayıcı yayınlardan kaçınmaya ve sağduyuya davet ediyoruz. 
Haber verilirken topluma karşı duyarlı yayınlar yapmayı esas alarak, ülke menfaatlerinin göz önünde bulundurulması, basın meslek ve etik ilkelere uygun hareket edilmesi tek dileğimdir."
ÇOK GÜZEL KALEME ALINMIŞ GÜZEL AÇIKLAMA... OLMASI GEREKENLERİ YAZIYOR... PEKİ ADAMA SORMAZLAR MI? İŞTE SORDULAR: ŞİMDİYE KADAR NEREDEYDİNİZ... YENİ Mİ ETİK OLDUNUZ? NE TETİK İŞLERİ OLDU O ZAMAN NEREDEYDİNİZ... 

Hiç yorum yok: